Autó kategóriák

B kategória

Az a 3500 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, amely a vezetőn kívül legfeljebb nyolc utas szállítására tervezett, valamint az adott gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó (könnyű) pótkocsiból álló járműszerelvény. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 4250 kg. Továbbá az adott gépkocsiból és 750 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó (nehéz) pótkocsiból álló járműszerelvény, feltéve, hogy a pótkocsi megengedett legnagyobb össztömege nem haladja meg a vontatójármű saját tömegét. E járműszerelvény megengedett legnagyobb együttes össztömege legfeljebb 3500 kg.

Feltételek: betöltött 17. életév

A1+B kategória

Más néven B125-ös jogosítvány. Azoknak szól, akik már rendelkeznek B kategóriás vezetői engedéllyel, de szeretnének kis motort is vezetni. Vagyis kibővitik autós jogsijukat az A1 kategóriával.

Feltételek: betöltött 18. életév és min. 2 éves B-s jogosítvány.

B+E kategória

A „B” kategóriába tartozó vontató jármű és pótkocsi (vagy félpótkocsi) olyan szerelvénye, amelyben a pótkocsi (vagy félpótkocsi) megengedett legnagyobb össztömege a 3500 kg-ot nem haladja meg.

Feltételek: betöltött 18. életév és min. 2 éves B-s jogosítvány.